Здорове харчування – запорука нормальної ваги. Надлишкова вага призводить до захворювань серцево-судинної системи, виникненню цукрового діабету 2 типу, раку та артриту. Вона не тільки є величезним фактором ризику для здоров’я, але й негативно впливає на повсякденне життя, здатність діяти та робити те, що хочеться, ваш комфорт та впевненість в собі.

Рецепт: індійський салат з нуту

Порцій – 4
Час приготування – 20 хвилин
Калорійність – всього 193 ккал на 100гр

Інгредієнти:

– 2 банки нуту (турецького гороху) з рідиною, злити;
– 2 червоні цибулини, почистити і покришити;
– сік 1 лайму;
– 2 зубчики часнику, мілко порізати;
– ½  чайної ложки подрібненого кмину;
– 3 столових ложки оливкової олії;
– щіпка  червоного перцю;
– 2 щіпки морської солі;
– маленька гілочка свіжого коріандру, покришити.

Як готувати?

Змішайте всі інгредієнти у салатниці. Подавати в якості головного блюда з хлібом піта. Салат стає ще смачніше післе того, як простоїть кілька годин у холодильнику.

Факти

  • Вм можете контролювати його
  • Ключ до успіху – здорове харчування
  • Відпочивайте
  • Постійно рухайтеся

Що таке нормальна вага?

Для більшості людей,  індекс маси тіла (ІМТ) говорить про те, чи є у них надлишкова вага або ні. ІМТ визначається з відношення величини ваги тіла в кілограмах до величини зросту в метрах, зведеної у квадрат

ІМТ менше 18,2 кг/м2 зазвичай свідчить про брак ваги
ІМТ 18,5-25,5 кг/м2 зазвичай свідчить про нормальну вагу
ІМТ 25,6-29,9 кг/м2 зазвичай свідчить про збиткову вагу
ІМТ понад 30 кг/м2 діагностується ожиріння

Ви можете розрахувати свій індекс маси тіла тут

ft
in
lbs
см
кг

 

Основні принципи здорового харчування

  1. Їжте корисні продукти: овочі, бобові, фрукти, злакові (хлібці, рис, макарони, лапшу та т.і.), посне м’ясо, рибу, птицю, знежирені молочні продукти.
  2. Пийте багато води – мінімум 8 стаканів на день.
  3. Контролюйте вживання жирів, особливо насичених, їжте продукти з низьким вмістом солі.
  4. Обмежте алкоголь, солодощі і не купуйте їжу, яку ви погано засвоюєте.
  5. Уникайте переїдання, користуйтеся маленькими тарілками, їжте повільно, ретельно пережовуйте, замовляйте перше блюдо замість другого, діліться десертами, майте завжди під рукою те, чим можна перекусити, не пийте висококалорійних напоїв, не робіть покупки на пустий шлунок.